Daha önceki yazılarımızda da Android’in açık bir işletim sistemi olmasının avantajları yanında güvenlik, işletim sisteminin daha olgunlaş(a)madan pazara sürülmesi gibi konularda açık bir sistem olmasının dezavantajlarını yaşadığını hep vurgulamıştık. Son 2-3 haftadır Google tarafında yaşanan bazı gelişmeler herkesin kafasında bazı soru işaretleri oluşturdu. Android artık açık bir işletim sistemi olmayacak mı ??
Android dünyası ilk önce Honeycomb‘un artık tümüyle herkese açık olmayacağı bilgisi ile sarsıldı. Ardından üreticiler tarafından üretilen custom rom‘ların (özelleştirilmiş Android versiyonlarının) artık bizzat Andy Rubin (Google’da Android Grubunun başındaki isim) tarafından onaylanacağı haberi geldi. Ve de son olarak üreticilerin Google ile imzaladığı sözleşmelere yeni kurallar getirilerek örneğin Google Search yerine Bing gibi diğer arama motorlarının kullanılması kısıtlandı.
Ardı ardına yaşanan bu gelişmeler doğal olarak herkesin aklına “Android artık eskisi kadar açık bir işletim sistemi olmayacak mı ?”sorusunu getirdi.
Google’dan her bir konuya ayrı ayrı açıklamalar geldi(bir çoğu da direk Andy Rubin tarafından yapıldı açıklamaların). Hepsindeki ortak görüş Android’in açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olması konusunda herhangi bir strateji değişikliğinin olmadığı ve bunun aynı yönde devam ettiği fakat son kullanıcıları korumak adına böyle tedbirlerin alındığı idi.
Bizim için çok sürpriz bir açıklama olmadı aslında. Android, Google’ın şu anda direk para kazandığı bir yatırım değil ve tahminlerinin de ötesinde büyüdü. Özellikle Apple, RIM ve Nokia’nın kendi cihazları üzerine kendi işletim sistemlerini koyarak pazarda yer almaları ve başarılı olmaları, diğer üreticilere yaşam şansı tanımıyordu. Ve GSM operatörleri kendi cihazlarını çıkarmak bir kenara dursun, yapacakları özelleştirmeler için bile üreticilere çok yüksek sayıda siparişler vermek zorundaydı. Yani pazarın böyle bir işletim sistemine ihtiyacı vardı! Android’in piyasaya çıkmasının hemen ardından Cihaz üreticileri ve Operatörlerin desteği ile bir anda Android Pazarı büyümeye başladı, öyleki Amerika’da şu anda pazar lideri ve tüm dünyada 2014’te pazar lideri olacak gibi görünüyor.
Google stratejik olarak belli kısıtlamalar yapıyordu zaten:
- Android 1.0 ilk olarak 22 Ekim 2008’de HTC ile
- Android 2.1 Eclair ilk olarak 5 Ocak 2010’da HTC Nexus One ile
- Android 2.3 Gingerbread ilk olarak 16 Aralık 2010’da Samsung Nexus-S ile
- Ve son olarak Android 3.0’ı Honeycomb’u ilk olarak 24 Şubat 2011’de Motorola Xoom ile
duyuruldu. Ve hemen arkasından diğer üreticilere de verildi ticari kullanımları için. Yani Google bazı öncelikler zaten belirliyordu kendi içerisinde bunun da amacı tek bir üretici ve cihaz ile pazara çıkan işletim sistemindeki sorunlar ve geri bildirimleri alarak diğer üreticilere vereceği global sürümlerde daha iyi ve olgun bir sürüme sahip olmaktı.
Google’ın verdiği bu kararın arakasında bizce bir çok neden yatıyor. İlk aklımıza gelenler
- Honeycomb tablet’ler için bir işletim sistemidir diye defalarca söylenmesine rağmen Honeycomb ticari olarak değil ama bir çok kişi tarafından telefonlara kurulmaya başladı
- Honeycomb’daki ekran tasarımları (ne tesadüftür ki Google’ın Honeycomb kararından 2-3 gün önce) üreticiler tarafından değiştirilmeye başlandı. Samsung, blogumuzda da haberine yer verdiğimiz üzere Galaxy Tabler 8.9 ve 10.1’de Touch Wiz 4.0 ile Honeycomb UI’nin dışında bir UI ile lanse edildi
- Her cihazda Android’i işletim sistemi olarak görmeye başladık. TV, PlayStation, Media Box’lar …
Bizce epey bir süre daha Android açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak devam edecek. Fakat Google da ticari bir şirket ve aslına bakılırsa Arama ve Reklam dışında temel bir gelir kalemi yok. Android için çok ciddi bir kaynak ayırmış durumda. Android tüm dünyada lider işletim sistemi olduktan sonra Google nasıl davranacak bilemiyoruz ama Android rüzgarının epey bir süre daha devam edeceği kesin.
Android’in standardizasyon ve kullanıcı deneyimi olarak çok daha fazla iyileşmesi gerekiyor. Arkasındaki rüzgarın etkisi ile çok hızlı yükseliyor. Ama kontrolsuz güç bir gün güç olmaktan çıkabilir!
Sağlıcakla kalın ve bu konudaki düşüncelerinizi lütfen bizimle paylaşın…
“Google Android'e Artık Kısıtlama mı Getiriyor ?” için 2 yanıt
Öncelikle güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler
Android şüphesiz gelecek vadediyor. Ancak denetim eksikliğinin sonradan giderilme çabaları ile yıpratıcı hale gelebiliyor. Galiba ileride aynı Linux altyapısında olduğu gibi birçok Android OS derlemesi ve UI ile karşılaşacağız.
Arayüzdeki farklılıklar (tecrübeler) kullanıcıları market farklılıklarına dolayısı ile markalara bağımlılığa sürükleyecek gibi görünüyor. Dediğiniz gibi “Kontrolsüz güç, güç değildir”
Belli bir sınırlama getirilmesi kendileri için gelir kaynaklarının artmasına saglamak bu yüzdende normal karşılamak lazım