Kategoriler
Genel

Android Telefonunuzun Pil Performansını Artırmak İçin İpuçları

Akıllı Telefonlar beraberinde bir çok yenilik ve özellik getiriyor fakat günümüzde neredeyse tüm akıllı telefonlar (deneyim canavarı iPhone da dahil olmak üzere), kullanıma çok bağlı olarak 1 ile 1.5 gün arasında tüm pilini tüketiyor. Genellikle Android Akıllı telefonlardaki pil kapasiteleri 1.400mAh ile 1.600mAh arasında değişiyor. Telefon boyutları küçük olunca doğal olarak kullanılan pil boyutu ve kapasitesi de az oluyor. Hele bir de telefonunuz kurumsal bir telefon ise ve maillerinize telefonunuz üzerinden erişiyorsanız tam 1 gün bile yetmeyecektir.  Bu yazımızında sizlerle bu pil performansınızı artırmak için 10  ipucunu paylaşacağız. Tüm ekran görüntüleri ve ayarlar Android 2.3.3 işletim sistemine sahip Turkcell T20 ile alındı.

Aslında birazdan ekran görüntüleri ile anlatmaya çalışacağımız tüm durumlar için tek bir kural geçerli. Akıllı telefonunuz, içerisinde ihtiyacınız olan ve olmayan bir çok özelliği ve programı barındırıyor. Bu özellik ve programlar kullandığınız zaman açık, kullanmadığınız zaman kapalı olursa gereksiz pil tüketiminin önüne geçmiş olacaksınız. Pilinizin kapasitesi sabit ve değişmeyeceğine göre ne kadar verimli kullanırsanız o kadar çok pil süresi elde edeceksiniz.

Detaylara geçmeden küçük bir not, Lityum temelli kullandığımız telefon pilleri aslında istendiği zaman şarj edilebilir fakat pilin uzun süreli  ve verimli olması için temel kurallardan biri piliniz %20’den daha aşağı düştüğünde mutlaka full şarj edin. Hızlı şarj eden sarj aletletlerini de  uzun süreli olarak kullanmayın.

1- Telefonunuzda neyin pil tükettiğini araştırın

Android telefonlarımızda pili neyin ne kadar tükettiğini görebileceğimiz bir menü var aslında. Bu menüye Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Pil Kullanımı sıralaması ile ulaşabilirsiniz.

Görebileceğiniz gibi telefon bekleme ve boşta iken pilimizin %82’sini tüketmiş. Bu telefonu bugün eğer çok yoğun email trafiği ve çağrı için ya da oyun oynamak için kullansaydık bu işlemleri  görüyor olacaktık. Ekranın en üstündeki süreye basarsak da pilin gün içerisindeki trendini görebilecektik.

2- Güç Denetimi Widget’i ile kullanmadığınız özellikleri mutlaka kapatın

Turkcell T20’nin 2.sağ ana ekranında bulunan bu güç denetim ana ekran uygulaması (widget)’ nı siz de ana ekranda basılı iken Widget Ekle -> Güç Denetimi ile ekleyebilirsiniz. Cihazımızda şu anda WiFi, GPS ve Parlaklık açık durumda. Eğer konum tabanlı bir uygulama kullanmıyorsanız GPS’i, WiFi kullanmıyorsanız WiFi’yı, Bluetooth kullanmıyorsanız Bluetooth’u kapatın. Burada açtığınız her bir özellik ekstra pil tüketimi getirecektir.

3- Ekran parlaklığını  mutlaka telefonu rahatça kullanabildiğiniz en düşük parlaklıkta tutmalısınız.

Ayarlar -> Ekran -> Parlaklık menüsü ile ulaşabileceğiniz bu ayar menüsünden ekran parlaklık ayarını yapabilirsiniz.

4- Cepten Eposta kullanıyorsanız eposta denetim sıklığını anlık (push) yerine belli bir zaman değerine ayarlayın

Eposta ayarlarınızda eğer anlık senktronizasyonu seçtiyseniz pil tüketiminiz mail trafiğinize de bağlı olarak çok artacaktır. Bu nedenle eposta menüsünde iken Hesap Ayarları -> Gelen Kutusunuz Denetleme menüsünden yukarıdaki gibi eposta kontrol zaman aralığını belirleyebilirsiniz.

5- Facebook, Twitter gibi sosyal network uygulamalarındaki yenileme periodunu düşürün.

Yukarıdaki uygulamaları varsayılan uygulama ayarları ile kullandığınızda sürekli sosyal ağlardan veri transferi yapacak olan telefonunuz hem çok veri hem de çok pil tüketecektir. Bu nedenle bu uygulamaların içerisindeki  genellikle Ayarlar -> Yenileme Sıklığı (Settings -> Refresh Interval)  ya da benzer bir menü’den yenileme sıklığını anlık’tan belli bir aralığa aynen eposta ayarlarında olduğu gibi set edin. Örneğin Turkcell T20’de gelen Rehber Plus uygulaması ve Widget’i anlık değil her 30 dakikada bir yenileme yaptığı için daha optimize edilmiş uygulamalar. Uygulamanın içerisinde iken Güncelleme butonları ile istediğiniz zaman güncellemeleri de yapabilirsiniz.

6- Görev Yöneticisi (Task Manager) Kullanın

Telefonunuzda mutlaka bir Görev Yöneticisi uygulaması olsun. Turkcell T20’de 2 tane bu şekilde uygulama ön yüklü olarak geliyor: Görev Yöneticisi uygulaması ile çalışan tüm uygulamaları görüp istediğinizi sonlandırabiliyorsunuz, ayrıca TasKiller uygulaması ile de tek seferde tüm açık uygulamaları sonlandırabiliyorsunuz. Eğer bu iki uygulamanız yoksa Google Android Market ya da Turkcell T-Market’den bu tarz uygulamaları indirebilirsiniz. Bu uygulamalar genellikle ücretsiz ve birbirinin aynısı olan uygulamalar.

7- Kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan kaldırın

Mobil uygulamalar çok çabuk tüketilebilir bir konsept olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin bizim Turkcell T20 cihazımızda Turkcell T-Market, Google Android Market ve Amazon Android AppStore yüklü ve bir çok uygulama var. 3 uygulama marketinden yüklediğimiz bir çok uygulama var, burada kullanmadığınız uygulamaları mutlaka telefonunuzdan silin. Ücretli uygulamalar bile olsa her üç Android Market’i de geçmiş satınalma kayıtlarınızı tuttuüu için tekrar indirseniz bile sizi ücretlendirmiyorlar. Ayarlar -> Uygulamalar -> Uygulamaları Yönet menüsü ile kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz.

8- Animasyonlu Duvar Kağıtları ve Widget’lara dikkat !

Yüklediğiniz animasyon içeren duvar kağıtları sürekli işlemci ve hafızada işlem yaptığından pil tüketimine neden olur. Ana Ekran uygulamaları (Widget) ise sürekli arka planda veri trafiği yarattığından hem ücretlenmenize (eğer veri paketiniz yok ise) hem de pil tüketimine neden olur. Bu nedenle kullanmadığınız ana ekran uygulamalarını mutlaka silin. Bu işlemi Ana Ekran Uygulamasının üzerinde iken haraket ettirip ekranda çıkan çöp kutusuna sürükleyerek  yapabilirsiniz.

9- Mobil İnternet Kullanmadığınızda mutlaka kapatın

Yukarıdaki ayarlardan da görebileceğiniz gibi

  • Eğer mobil internet kullanımı yapmıyorsanız mutlaka Mobil Veri’yi kapatın.
  • Mobil Veri herzaman etkin olursa telefonunuz arka planda veri transferi yapar.
  • Telefonunuz 3G’de daha fazla pil tüketir, veri transferi yapmadığınız zamanlarda telefonunuzu 2G şebekesinde kullanın.

Ayarlar -> Kablosuz Özelliği ve Ağlar -> Mobil Ağlar menüsünden tüm bu seçenekleri değiştirebilirsiniz.

10-  Telefonunuzu hele bu yaz günlerinde sıcakta bırakmayın. Sıcak telefonunuzun piline olumsuz etki yapar 🙂

Umarız bu yöntemler sizler için faydalı olmuştur. Bu yazıyı yazmamız için bizi teşvik eden blog takipçilerimize teşekkürler 🙂

Sağlıcakla Kalın…

“Android Telefonunuzun Pil Performansını Artırmak İçin İpuçları” için 8 yanıt

Baran Bey bilgilendirme için çok teşekkürler.
Haddim olmayarak pil performansı konusunda Market tede bulunan ve kızımın telefonuna yüklediğim Apndroid uygulamasını da eklemek isterim. Kullanımı hem kolay hemde hızlı olan bu uygulama ile kolaylıkla şebeke bağlantılarını (3G EDGE) açıp kapatabiliyoruz; birde masa üstüne simgesini eklediniz mi tadından yenmiyor:) ….iyi çalısmalar.

Elinize saglik. Ben hala blog ta yazar olmaniz konusunda israrliyim. bu arada cok yakin bir zamanda blog ta bir yarisma duzenleyecegiz ve sansli 5 kisiye full navigasyon programi hediye edecegiz.

Selamlar Turkcell T20 ile birlikte gelen programlardan bazılarını kaldırmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim.

root uninstaller programlarını denemenizi tavsiye ederim android markette bulmanız mümkün.

herşey için teşekkürler.ucuz diye turkcelden t10 aldım ama bir daha tövbe.parayı verim adam gibi bir telefon alın daha iyi. 3 kuruş kar edicez derken 10 kuruş zarar ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir