Huawei App Gallery ve HMS konuları son zamanlarda oldukça popüler. Yakından takip edenler bilir, Google Huawei cihazlarındaki uygulamalarının kullanılmasına kısıtlama getirmişti. Yeni çıkan Huawei cihazlarda Google uygulamaları ve GMS (Google Mobile Services) yani Google mobil hizmetler olarak tanımlanan lokasyon Google Maps, Google Drive vb. Android telefonlarda kullanılan temel servisleri niteliyor.
Google bir süredir Huawei’nin Google servislerini hatta Android işletim sistemini kullanmasına itiraz ediyor ve amborgo uygulamak istiyordu. Geçtiğimiz yılın sonunda şirketler arasındaki gerilim iyice arttı ve Huawei telefonlarda artık Google Play Store uygulama mağazası ve GMS denilen Google servisleri olmayacağı netleşti.
Bu kriz durumunu öngören ve aylar öncesinde hazırlığa başlayan Huawei, proaktif davranarak kendi uygulama mağazası Huawei App Gallery ve kendi mobil servisleri HMS (Huawei Mobile Services) geliştirdi. Mart itibariyle çıkan Huawei telefonlarında Google servisleri ve uygulama marketi Play Store yer almıyor. Bunun yerine kullanıcılar Huawei App Gallery’den uygulamalar indirebiliyor.
Genel olarak değinmek gerekirse Huawei App Gallery uygulama mağazası tamamen Android tabanlı, Android işletim sisteminde çalışan uygulamalarınızı Huawei App Gallery’e kolayca yükleyebilirsiniz ancak tek kısıt uygulamalarınızın içerisinde GMS (Google Mobile Services) kullandıysanız bunun Huawei tarafındaki karşılığı HMS ile değiştirmeniz ve geliştirdiğiniz uygulamaları HMS’e entegre etmeniz gerekiyor.
HMS (Huawei Mobile Services) Hangi Hizmetler Var?
- Huawei ID: Huawei servislerine giriş yapmak için kullanabileceğiniz bir SSO login sistemi gibi düşünebilirsiniz. Apple ID ve Google hesaplar gibi Huawei platformundaki cihazların servislerinize uygulamanıza kolayca bağlanmasını Huawei ID ile sağlayabilirsiniz. Huawei ID ile şifrelerinizi de yedekleyip yönetenizi sağlayabiliyorsunuz.
- AppGallery: Huawei telefonlarda çalışabilecek uygulamaları indirmek için, uygulama indirme mağazası. Google Play Store ya da Apple App Store gibi.
- Huawei Mobile Cloud: Cihazınızdaki verileri yedeklemenizi sağlayan Huawei’nin bulut servisi. Fotoğraf, kişiler ve diğer tüm dosyalarınızı Huawei ID hesabınız ile giriş yaparak kullanabilirsiniz. Apple iCloud ve Google Drive’ın eşlenik ürünü.
- Huawei Video: Telefondan canlı yayın ya da videolar izlemenize ve yayın yapmanızı sağlayan bir hizmet, YouTube gibi olacağını düşünüyorum. Şuan sadece İtalya ve İspanya’da hizmet veriyor.
- Huawei Assistan: Huawei’nin kişisel asistanı, sesli komut vererek internet ya da telefon üzerinde arama yapıp hızlıca cevap verebileceğiniz bir hizmet. Google Asistan ve Apple Siri’ye rakip olarak düşünebilirsiniz.
- Huawei Browser: Huawei’nin web tarayıcısı Google Chrome ve Apple Safari’ye rakip. Hızlı bir internet deneyimi, gizlilik ve açılış sayfasında gündemle ilgili haberler sunuyor.
- Huawei Themes (Temalar): Huawei telefonunuzu kişiselleştirmenizi sağlayan binlerce duvar kağıdı, font ve arayüz tasarımlarını bulabilirsiniz.