Kategoriler
Genel

Akıllı Telefon Üreticileri 2011 Performansı ve Tablet Piyasındaki Son Durum


Blogumuzun ismi AndroidTurkey fakat yanlızca Android değil, Mobil Teknolojiler, Akıllı Telefonlar, Mobil Uygulama Marketleri ve Mobil uygulamalar ile ilgili gelişmeleri ve yenilikleri de sizlerle paylaşıyoruz. Bu hafta neredeyse tüm Akıllı telefon üreticileri 2011 4. Çeyrek açıklamalarını yaptılar. Bu yazımızda Akıllı Telefon üreticilerinin 2011 performanslarını sizler için değerlendireceğiz. Bu yazıyı okumadan önce Akıllı Telefon dünyası ve Türkiye’deki genel durumu anlattığımız bu yazımıza bir göz atmanızda fayda var. Çünkü bu yazımızda tüm dünyadaki ve ülkemizdeki akıllı telefon oranlarını detaylı olarak anlattık. Bakalım cihaz üreticileri geçtiğimiz yılı nasıl geçirmiş…

2011 4.çeyrek performanslarını değerlendirmeden önce bir önceki çeyrekteki verilere bir göz atalım :

3 büyük cihaz üreticisinin 2011 3. Çeyrek performansı özeti olarak ;

  • Samsung bir yılda pazar payını %9.3’ten %23.8’e çıkardı,
  • Apple %14.1’den %17.1’e çıkardı,
  • Nokia ise %32.7′den %14.4′e düşürdü ( %18.3′lük bir düşüş).

Peki bu oranlar 2011 Q4’de nasıl oldu diye bakacak olursak :

Kaynak:Strategy Anayltics

  • Samsung, son bir yılda pazar payını %10.6’dan %23.5’e çıkardı,
  • Apple %16.1’den %23.9’a çıkardı,
  • Nokia ise %28.1’den %12.6’ye düşürdü (%15.5’lik bir düşüş).
Bu rakamlar’ın 2010 4. çeyrek ve 2011 4. çeyrek karşılaştırması yani bir yıllık bir karşılaştırma olduğunu unutmayalım.
2011’deki tüm satışlara bakacak olursak :
  • Samsung 2011’i 97.4 milyon akıllı telefon satışı ve %19.9’luk pazar payı ile  bir numaralı akıllı telefon üreticisi olarak bitirdi.
  • Apple her ne kadar son çeyreği Samsung’un önünde lider olarak kapatsa da tüm yıl’a bakıldığında 93 milyon cihaz ve %19’luk bir pazar payı ile ikinci olarak bitirdi. Apple’in tüm bunları tek bir cihaz iPhone ile yaptığını yanlız unutmamak gerekiyor. 
  • Nokia ise akıllı telefondaki düşüşünü devam ettirerek 77.3 Milyon cihaz ve %15.8 lik pazar payı ile üçüncü olarak bitirdi.
Bu karşılaştırmalı rakamları verdikten sonra bazı üreticilere biraz yakından bakmaya çalışalım :
Nokia
Blogumuzdaki çeşitli yazılarda Nokia’nın düşüşüne ilişkin düşüncelerimizi paylaşıyoruz ve genel olarak Nokia’da belirli bir stratejiden öte bir kafa karışıklığının bulunduğunu anlatıyoruz. 2011 için biraz daha yakından bakalım Nokia’a ya. Çünkü özellikle 2011’in son çeyreği Nokia için çok önemli idi. Zira tüm akıllı telefon stratejisini üzerine kurduğu, uğruna MeeGo’yu ve hatta Symbian’ı sonlandıracağını açıklamasına rağmen bir şekilde devam ettirdiği, Microsoft Phone 7 lansmanı bu dönemde yapıldı.  Üstelik tam bir yıl önce akıllı telefonlarda pazar lideri olan Nokia bu yıl sonunda Samsung ve Apple’ın arkasından 3.sıraya geriledi. %60 pazar payı kaybetti diyebiliriz.  Bu da her potansiyel Nokia kullanıcısının 6 sını 1 yıl içerisinde kaybettiğini gösteriyor.
Nokia’daki bir yıllık değişime bir bakalım :
İşte bu rakamlar yüzünden Nokia için Lumia 710 ve Lumia 800’ün başarısı çok önemliydi. Nokia her ne kadar WP 7 serisi olan Lumia’nın satış rakamlarını açıklamasa da strateji uzmanlarının hesaplamalarınıa göre son çeyrekte 600.000 civarında WP 7 Lumia serisi ve 4 Milyon civarında Symbian (versiyon 3) cihaz sattığını öngürüyorlar. Fakat bunun yanında bitirme kararı aldığı MeeGo’nun ise 1.75 Milyon civarında satıldığı öngörülüyor. Bu rakamlar en azından bu çeyrekte bize gösteriyorki Nokia’nın tüm eforlarını sarfettiği ve üstelik sadece Nokia’ya özel olmayan (Samsung ve HTC gibi büyük üretcilerin de ürettiği) WP 7 işletim sistemi, bitirme ya da tam bir karar alamadığı Symbian ve MeeGo’nun çok ama çok gerisinde. İleride ne olacak kestirmek zor ama bu şarlar devam ettiği sürece, Akıllı telefon pazarında Nokia’ın işi giderek zorlaşıyor.

Apple

Apple 2011 4.çeyrek’te tarihinin en büyük satış ve kar rakamına ulaştı. Amerika ve Avrupadaki yeni yıl furyası ve Apple iPhone 4S lansmanının da etkisi ile  37.4 Milyon iPhone satışı gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre %116, bir yıl öncesine göre ise %130 artış demek. Apple iPhone’un yanı sıra  15.43 Milyon iPad, 5.3 Milyon Mac, 15.4 Milyon iPod, 1.4 Milyon Apple TV satışı gerçekleştirdi.

Bu satış rakamları ile birlikte 46.33 Milyar Dolarlık satış hacmi ve 13.06 milyar dolarlık net kar rakamı elde etti. Apple’ın açıkladığı rakamlara göre Apple’in kasasında 100 milyar dolar nakit bulunuyor. Apple kasasındaki bu nakit para ile bugünlerde TV işine gireceğini düşünürsek tüm Hollywood’u alabilecek güçte 🙂

Diğerleri

Diğer üreticilerin 2011 4. çeyrek satışları ile şöyle :

  •  RIM 13.2 Milyon Blackberry cihaz
  • Motorola 10.5 Milyon cihaz
  • HTC  10 Milyon


Tablet Pazarı 

Tablet Pazarı ile ilgili olarak yazdığımız bu inceleme yazısında tablet pazarının geleceği ve içinde bulunduğu durum hakkında bir inceleme yapmıştık. Tablet pazarında Apple, yine akıllı telefon pazarında olduğu gibi tek bir seri ile yani iPad (iPad 1 ve iPad2) ile devam ediyor yoluna, bunun yanında Android tablet’i ise üretmeyen üretici neredeyse yok! Hatta Amazon Google Android tabanlı kendi tablet’i olan Amazon Kindle Fire’ı da 199$’lık agresif fiyatı ile lanse etti. Buna rağmen iPad tüm dünyadaki tablet pazarında liderliğini devam ettiriyor.

Şimdi tablet pazarındaki satış ve pazar paylarına bakalım :

Kaynak: Strategy Analytics

Gördüğünüz gibi Apple geçen yılın 4.çeyreğine oranla tablet satışını ikiye katlamasına rağmen pazar payında yaklaşık %10’luk bir düşüş var. Bu rakam da bize gösteriyorki tablet   pazarında gerçekten büyük talep var ve bu pazar büyüme yolunda devam ediyor. Rakamsal olarak baktığımızda da tüm dünyada geçen yılın son çeyreğine  oranla 2.5 kat daha fazla tablet satılmış. BB RIM’in de 500.000 Playbook tablet sattığını söyleyebiliriz.

Tüm 2011 yılına baktığımızda ise 2010 yılına oranla tablet satışları %260 artarak, 18.6 milyondan 66.9 milyon’a çıktı.

Tablet bildiğiniz gibi netbook ve notebook pazarını daraltıyor, her ne kadar bugünlerde notebook üreticileri ultrabook denilen ama aslında Apple MacBook Air’e benzeyen notebook’lar üretsede tablet pazarı bu pazardan çalmaya devam edecek. Apple muhtemel bir iPad 3 lansmanı ile  (ki Şubat’ta iPad 3 lansmanının yapılacağı dedikoduları dolaşmaya başladı) tablet pazarında uzunca bir süre liderliğini sürdüreceğe benziyor.

Sizler için çeşitli kaynaklardan aldığımız verileri yorumlamaya ve paylaşmaya çalıştık. Hayatın bu kadar mobile doğru gittiği bir ortamda dünyanın nereye gittiğini görmek gelecek stratejilerinin nasıl konumlandırılacağı açısından önemli diye düşünüyoruz.

Sağlıcakla Kalın..

“Akıllı Telefon Üreticileri 2011 Performansı ve Tablet Piyasındaki Son Durum” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir