Mobil cihaz üreticilerinin pazar payları ve dünya mobil teknolojileri konusunda elimizden geldiğince sizlere bilgi vermeye çalışıyoruz. Nokia’nın her yıl düzenlendiği Nokia World bu yıl Nokia World 2011 olarak Londra’da düzenlendi. Bu etkinlikte Nokia’nın yeni dönem stratejilerini ve yeni nesil cihazlarını görme fırsatımız oldu, etkinlikten notlarımızı ve Nokia’nın yeni dönem stratejisi ile ilgili düşündüklerimizi bu yazımızda sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Nokia CEO’su Stephen Elop’un keynote’u ile başlayan etkinlikte, herkes büyük bir heyancanla Nokia’nın yeni dönemde cıkaracağı cihazları ve Nokia’nın uzun dönemli stratejilerinin ne olacağını bekliyordu. Bildiğiniz gibi Nokia özellikle hakim olduğu Avrupa ve Ortadoğu pazarında liderliğini üretici olarak Samsung ve Apple’a, mobil işletim sistemi olarak da iOS ve yoğun olarak Android’e kaptırıyor. Pazarda bu gelişmeler yaşanırken Nokia’nın bu etkinliğinden beklenti büyüktü, zaten Nokia CEO’su da Nokia’nın zor zamanlardan geçtiğini açıkça ifade etti.
Mobil dünyadaki genel resime baktığımızda :
- Apple kendi donanım ve yazılımı ile (iOS)
- Blackberry kendi donanım ve yazılımı ile (BB 5.0, 6.0, 7.0, QNX, BBX)
- Samsung kendi donanımı, yazılımda ise ana işletim sistemi olarak Android ve B Planı alternatifi olarak kendi işletim sistemi Bada (Bada 2.0) ve Microsoft WP ile
- HTC, Sony Ericsson, Motorola, Huawei gibi diğer üreticiler ise Android ile
- Nokia ise kendi donanımı ve J2ME S40, Symbian,MeeGo ve Windows Phone ile yoluna devam ediyor.
Bu resme baktığınızda herşey normal hatta Nokia’nın pazar payının düşmesine anlam veremeyebilirsiniz. Ancak Apple ile birlikte deneyiminin çok ön plana çıkması, Android’in açık işletim sistemi olarak piyasaya girmesi, bir çok üreticinin Android’e olan desteği, GSM operatörlerinin Android desteği, Çinli Üreticiler ile çok makul fiyatlara Android işletim sistemli akıllı telefonların satılması gibi nedenlerle Nokia özellikle Akıllı Telefon (Smartphone) pazarındaki payını durmadan yitirmekte. Çünkü ne yazılım ne de donanım olarak Apple ve Samsung gibi üreticilere cevap verebilecek bir çözüm geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Nokia’dan gelmedi. Bu da kaçınılmaz olarak Nokia’nın pazar payında alışık olmadık bir şekilde düşmeye neden oldu.
Pazara kısaca göz attıktan sonra Nokia World’e geri dönelim 🙂
Nokia CEO’sunun açıkca ortaya koyduğu bir kaç konu özetle şu şekilde :
- Nokia, Next Billion (Yeni Milyar’ların) peşinde, yani çıkaracağı cihazlarla yeni milyar kullanıcıları hedefliyor
- Next Billion’ın kesinlikle genç nesil olduğunu düşünüyor
- Next Billion Pazarı olarak kendisine daha çok uzakdoğu ve ortadoğuyu seçmiş (Nüfus yoğunluğu ile orantılı olarak)
- MeeGo konusunda çok net olmamakla birlikte, Odaklanmak yerine Java S40, Symbian Belle ve WP gibi 3 ayrı işletim sistemi ile yoluna devam edecek
- Java S40 cihazlar ile daha düşük segment’i, Symbian ve Windows Phone ile de daha yüksek segment’i hedefleyecek
Peki Nokia bu stratejisine hangi cihazlar ile başlıyor ?
Nokia Asha Serisi :
Asha Hint dilinde “Umut” anlamına geliyormuş, dolayısı ile Nokia’nın umudu Asha serisi 🙂 Asha serisi Asha 200 ve Asha 300 serisinden oluşuyor. Temelde Nokia S40 feature phone dediğimiz alt segment işletim sistemi üzerinde geliştirilen bu seri ile Nokia büyük satışları hedefliyor. Hem 200 hem de 300 serisi hem dokunmatik hem de klavye’li ekranlara sahip cihazlar. Tüm cihazlarda olmazsa olmaz iki uygulama gömülü olarak geliyor: Angry Birds ve Whatsapp Messenger. Değişik renk ve kapaklarla satılacak olan bu seri’lerin özelliklerine bakıldığında feature phone (akıllı olmayan telefon serisi) demek zor ama malesef işletim sistemi nedeni ile smartphone (akıllı telefon) segmentine girmiyor. NFC, Oyun, internet, muzik deneyimi sunan 200 ve 300 serisi alışılagelmiş Java S40 serilerinden farklı olarak yüksek çözünürlüklü kamera, yüksek hafıza ve uzun pil ömrü ile fark yaratmaya çalışacak.
Asha 200 serisinin detaylarına :
http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-asha-200/features adresinden erişebilirsiniz.
Asha 300 serisinin detaylarına :
http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-asha-300/features adresinden erişebilirsiniz.
Fiyat olarak 60€ ile 115€ arasında değişecek fiyatlarla piayasada olacak bu cihazların Türkiye fiyatları tahminen 300-500 TL arası fiyatlarda olacak gibi. Nokia’nın stratejisine bağlı olarak tabiki bu fiyatlar değişebilir. Kesin bir fiyat yok bu konuda.
Nokia Lumia Serisi :
Lumia serisi ise Lumia 701 ve Lumia 800 olmak üzere Windows Phone işletim sistemine sahip ilk Nokia cihazları olacak. Bu cihazlarda Windows Phone 7.5 işletim sistemi ile gelecek ve tam bir akıllı telefon serisi. Windows Phone’un tüm özellikleri ve tile design denilen tasarımını tümü ile yansıltılmış cihazlarda. Ancak aynı özellikler Samsung ve HTC gibi diğer üreticilerin de cıkardığı telefonlarda var. Dolayısı ile Nokia’nın bu pazarda işi zor. Bunun bilincinde olan Nokia, Lumia serisini Ürün Geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısının anlatımı ile 3 konu da farklılaştırıyor :
- Navigasyon uygulamasını tüm Lumia kullanıcılarına ücretsiz olarak sunacak.
- Nokia Müzik uygulaması ile tüm Müzik kataloğunu Lumia kullanıcılarına ücretsiz olarak sunacak.
- ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) uygulaması ile tüm spor içeriklerini Lumia kullanıcılarına ücretsiz sunacak.
- Android ile Çinli üreticiler ile birlikte Asha serisi fiyatlarına zaten akıllı telefonlar bulmak mümkün,
- GSM operatörleri, Google, Android stratejisini bu şekilde devam ettirdiği sürece Android’i destekleyecekler,
- Lumia serisi geç kalan bir seri , Samsung Galaxy serisi ile , Apple ise 3G, 4, 4S gibi cihazlarla zaten akıllı telefon pazarında hızla büyüyor, fiyat olarak da bu cihazlara alternatif bir fiyat yok ortada Lumia serisinde
- Android ve Apple iOS için geçtiğimiz 3-5 yılda ekosistem artık oturdu, Uygulama Marketlerinde yüzbinlerce uygulama ve bir çok inovatif ürünler piyasada var, Nokia bu aşamaları geçmek zorunda baştan.
- Uygulama geliştiricilerin bir çoğu bilgi biriklerini ve kaynaklarını Android ve iOS platformlarında kullanıyorlar
- Her ne kadar oturmuş bir tablet piyasası olmasa da henüz Nokia’dan bu konuda bir adım yok
“Nokia World 2011’den Notlar ve Nokia’nın Yeni Dönem Stratejisi” için 4 yanıt
Pardon ben bundan bir sonraki konuya yorum yazmıştım. Bunu görememiştim. Aynı soruyu yineleyim,
Merhaba Baran Bey,
Nokia nin Windows ile olan ortaklıklarından ortaya çıkan lumia 800 ü inceleme şansınız oldumu ? Gerçi evveliyatinda windows Tabanlı telefon kullanmış ve o eziyeti 😄 yasamış bir insan olarak düşünmeden edemiyorum. Lakin tasarım arayüz falan gayet hoş akıcı görünüyor.
Aslında yukarıda sormak istediğim tam da bir Android blogu yazarının kişisel yeni Windows Mango ya bakışı nasıl?
Umutla mı, aşağılar gibi mi😄 yada dün neydi ki de bugün ne olsun gibi mi? Zira incelediğimde renginden midir tanıtanlarin çekiciliğinden mı bilmem tam alınası gibi geldi gözüme, birde üstüne hala ülkemizde yasal olarak Android marketten paralı uygulama alamamanın da etkisi sanırım. İnananın bu parali uygulamaların açık olmaması bile androidi Türkiye de cokca etkiliyor kaldıki uygulama geliştiriciler bir İOS a asıldıkları gibi asilmiyorlar. Malum ne kadar para o kadar köfte.
Tabi bu arada Nokia Windows telefonu satacakta uygulama dükkanı olacak mı oda ayrı bir muamma… Teşekkür ederim.
Merhaba,
Evet Lumia 800 ve 710’u cok yakından inceledim İngilterede. Oncelikle sunu soylemek lazim, Windows Phone 7.5 işletim sistemi eski 6.0 ‘a hic mi hic benzemiyor. Kullanımı oldukca iyi , kullanıcı deneyimi gercekten cok iyi. Nokia ise Lumia serisinde gercekten guzel bir kasa tasarımı yapmıs.
Burada soruya eger Nokia acisindan bakarsak farklı Windows Phone acısından bakarsak farklı seyler soylemek mumkun (Bir Android blogger gozu ile 🙂 degil ama genel olarak bu dunyanın icerisinde cok yogun olarak bulunan bir kisi gozu ile )
– Windows Phone acisindan, durum oldukca iyi diye dusunuyorum. isletim sistemini son derece iyilestirdiler, hatta yeni bastan yeni bir deneyim ile kullanıma surduler. Bir taraftan da her ne kadar pazar payını gunden gune dusse de dunyadaki en eski ve iyi üreticilerden biri olan Nokia’yı da yanlarına aldılar. Bu anlamda Windows Phone’un gelisimine Nokia cihazlar katkı da bulanacaktır mutlaka. WP cihazlarda Windows Market Place olacak Nokia OVI store degil. Yani dukkan da işletim sistemi de Microsoft’un. Nokia cihaz ureticisi olarak kalacak.
– Nokia acisindan, durum bence o kadar parlak degil. Zira Windows Phone’lu cihaz üreticisi tek Nokia degil, Samsung, HTC, Sony Ericsson gibi üreticiler ile aynı sansa sahip. Samsung’un urettigi cihazların kalitesi ve yukselisi ortada iken Nokia’nın isi zor. Hele de tek bir isletim sistemine yogunlasamamısken.
Cihaz tek basına bir anlam ifade etmiyor. Dediginiz gibi market, yazılım gelistiricilerin yanında olması cok onemli. Windows Phone daha cok yeni tabi ki gelisecek ama ne Android ne de iOS Microsoft gelisirken bos durmayacaktır heralde 🙂
Teşekkür ederim Baran Bey,
Sanırım çokta kazinmayip elimizdeki İOS ve android ile mutlu olmaya devam etmekte fayda var.. Zira akıllı telefonu akıllı yapan öncelikle kullanım kolaylığı ve uygulama zenginliği sanırım… Onun için Windows ve Nokia almak için Türkiye pazarı biraz erken…
Ama bir konu daha var emin olun İOS un kullanım kolaylığı rahatlığı ve insanı yormayisini( İTUNES haric) ve uygulama zenginligini androidde aramıyor değilim ama bu aramızda kalsın lutfen…