Kategoriler
Genel

Apple Avrupada Mobil Reklam Gösterimlerinde İlk Kez Nokia'yı Geçti!

Bildiğiniz gibi belli aralıklarla dünyadaki cihaz satış rakamlarını sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle Amerika’da Android ve Apple arasında geçen yarışta Nokia’nın adı bile geçmiyor. Fakat Avrupada durum biraz Nokia’nın lehine. Finlandiya’lı üretici Nokia’nın Ortadoğu ve Avrupadaki pazar payı hatrı sayılabilecek derecede büyük. Hatta ülkemizdeki pazar payı %50’lerin üzerinde. InMobi isimli mobil reklam firması  Avrupa kıtası için 2.çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu yazımızda tüm dünyada pazar payı hızla düşen ve pazarını büyük ölçüde Android ve iOS’e bırakan Nokia’ın reklam gösterim sayıları ile orantılı olarak kullanımlarına bakacağız.

InMobi’nin açıkladığı Top 3 işletim sistemi ve Top 3 Cihaz üretici aşağıdaki şekilde oldu.

İşletim sistemi karşılaştırmasına bakıldığında Android neredeyse pazarın %25’sine sahip olarak ilk sıraya yerleşiyor. Fakat ilk çeyrek sonuçları ile karşılaştırıldığında %5’lik bir düşüş sözkonusu. Apple ise işletim sistemi sıralamasında geçen çeyreğe göre %3.3 büyümek sureti ile yaklaşık %20’lik pazar payına ulaşmış. BB RIM de aynı şekilde ilk çereyeğe göre %6’lık büyüme ile yaklaşık %16’lık bir bir pazar sahibi olmuş. RIM’in büyümesinde BBM diye bilinen Blackberry Messenger platformunun büyük etkisi var.

Aynı reklam gösterim rakamlarına üretici bazında bakıldığında ise sıralama Apple, Nokia ve Samsung şeklinde oldu. Burada en önemli Nokia’nın ilk defa hem üretici hemde işletim sistemi sıralamasında en güçlü olduğu pazarların birinde liderliği Apple’a kaptırmış olması.

Nokia’nın uluslararası pazarda düşüşünün devam ettiğini görüyoruz. İşletim sisteminde pazar payını Android’e, üretici ekosisteminde ise Apple ve Samsung’a karşı sürekli pazar kaybeden Nokia, bu yıl sonunda ilk kez Windows Phone 7 (WP7) cihazını çıkaracak (Ekim) ve bunun için 128 Milyon dolarlık bir reklam bütçesi ayırdığını açıkladı 🙂

Sağlıcakla Kalın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir