Kategoriler
Genel

Tablet Dünyası Nereye Gidiyor ?

Apple iPad ve diğer Android tablet lansmanları ile ilgili zaman zaman blogumuzda sizlerle paylaşımlarda bulunuyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi dünyadaki tablet kullanımlarına ve satış adetlerine bakıldığında yine Apple’ın ve dolayısı ile Steve Jobs’ın önünde  bir kez daha saygı ile eğilmek gerekiyor 🙂  Akıllı telefon pazarına bakıldığında, örneğin Apple iPhone’dan önce de dokunmatik telefonlar hayatımızda olmasına ve kullanıl(a)mamasına! rağmen, Apple biz son kullanıcılara öyle bir deneyimde bir dokunmatik cihaz sundu ki hepimiz sanki yıllardır dokunmatik telefon kullanıyormuşcasına bu telefonu kullanır olduk, hatta itiraf etmeliyiz ki iPhone’u bırakmak çok da kolay olmadı 🙂 Aynı durum Tablet için de geçerli. Çeşitli tablet versiyonları varken yine Apple ortaya çıktı iPad’i hayatımıza soktu ve bu sefer de evdeki PC’lerimizi bırakıp iPad kullanmaya başladık. Sizlerle bu yazımızda tablet dünyasındaki gelişmeler, insanların neden tabletlere ihtiyaç duydukları, üreticilerin piyasadaki ürünleri ve muhtemelen bu dünyanın nereye gittiği hakkında bildiklerimizi paylaşmaya çalışacağız.

Öncelike şunu söyleyelim. Günümüzdeki tabletlere ve üreticilere bakıldığında bu yarışın 2 önemli oyuncusu var: Apple ve Google. Apple iPad ve iPad2 ile tüm dünyadaki tablet pazarının %80’den fazlasına hakim durumda. Geri kalan pazar ise Google’ın Android Honeycomb 3.x tabletlerindan oluşuyor. Yine akıllı telefon pazarında olduğu gibi bir çok üretici tarafından desteklenen Android Honeycomb tabletlerde seçenek oldukça fazla. Hatta bir çok ismi bilinmeyen üretici (no-name) bile Android Tablet üretiyor. İşletim sisteminin açık kaynak kodlu olması ve üreticilerin bunun için bir ücret / lisans şimdilik( 🙂 ) ödemiyor olmaları ciddi bir avantaj oluşturuyor. Bunun yanısa sıra aslında Blackberry’in Playbook’u ve HP ve Palm’ın  WebOS ve Microsoft’un da muhtemel WP7 tablet’i de var olma savaşı veriyor fakat asıl yarış yazımızında başında söylediğimiz gibi Apple ve Google arasında geçiyor.

Tabletlerin  5N1K’sı

 Geçtiğimiz aylarda Tablet pazarı üzerine businessinsider.com‘da çok güzel bir araştırma yazısı yayınlandı. Bu yazıda yapılan araştırmalara göre gerçekten bu tabletleri kimler alıyor , ne tercih ediyor gibi bir çok sorunun cevabı var. Bu araştırmadaki ilginç sonuçları sizlerle paylaşmak istiyoruz öncelikle.

  •  Tabletler Hangi Ülkelerde Satılıyor ?

  • Tablet’i Bilgisayar Yerine Kullanıyor musunuz ? (Mart’11)

Tablet kullanıcılarının %30 ‘su Bilgisayar/Netbook/Laptop yerine tabletlerini kullanıyorlar!

  • Tablet Başında Ne Kadar Vakit Geçiriyorsunuz ?

Tablet kullanıcıların büyük çoğunluğu 2 saat’ten biraz daha fazla zamanı tabletleri ile geçiriyorlar.

  • Tablet’i En Çok Nerede Kullanıyorsunuz ?

Tablet’ler en çok evde en az iş yerinde kullanılıyor.

  • Tablet’i Hangi Amaçla Kullanıyorsunuz ?

Tablet’ler en fazla internette gezinmek, Eposta ve Facebook için kullanılıyor.

  • MultiMedia İçin Tablet/PC Hangisini Kullanıyorsunuz ?

Tablet sahipleri film,müzik,e-kitap için tabletlerini PC’lerinden daha fazla kullanıyor.

  • Tablet’teki En Uygun Ekran Boyutu Nedir ?

Yazımızın devamında şu anda piyasadaki ünlü tablet markalarında da görebileceğiniz gibi tüketiciler en çok 10.1″ ve 7″  tablet istiyor.

 

Piyasadaki En İyi Tabletler

Apple’ın iPad ve iPad 2’sinin dışında yazımıza başlarken de bahsettiğimiz gibi o kadar çok alternatif tablet var ki gerçekten aralarında seçim yapmak çok kolay değil! En çok bilinen tabletleri karşılaştırmalı olarak sizin için fiyat ve kısa özellikleri ile çıkardık. Bu tabletlerin bazıları ülkemizde de satışa sunuldu bildiğiniz gibi.

Bu seçenekler ile ilgili detaylı bilgi ve özellikleri CNET’in sayfasındaki inceleme yazısından edinebilirsiniz.

Tablet dünyasına ilişkin 2 farklı görüş var. Birinci grup “Apple bu dünyadaki liderliğini uzun süre dominant bir şekilde sürdürecek” derken, ikinci grup ise “nasıl akıllı telefon pazarında Android telefonlar, Apple iPhone’u  geçiyorsa ve hatta diğer üretici cihazlarını (BB,Nokia vs.) neredeyse piyasadan silmek üzere ise aynı şekilde tablet pazarında da Android Tablet’ler kısa bir sürede lider olacak” diyor. Hatta NVIDIA’nın CEO’su geçtiğmiz günlerde “Android Tablet önümüzdeki yıllarda Apple iPad’i geçecek” açıklamasını yaptı.

Biz şu görüş kesin doğrudur demek istemiyoruz fakat bu iki seçeneklerden birinin olması için pazarda bazı dinamiklerin değişmesi ve bazı gelişmelerin olması gerekiyor. Bizim bu konuya ilişkin tespitlerimiz şu şekilde :

  • Tablet pazarı şu anda akıllı telefon pazarı gibi değil, telefon pazarına nazaran biraz daha lüks segment’te bir ürün. Dolayısı ile akıllı telefonlardaki gibi bir ivme beklenebilir mi emin değiliz.
  • Akıllı telefon pazarında, GSM operatörleri yapabildiği özelleştirmeler ve esneklik sayesinde özellikle Android’i çok destekliyor, bu nedenle tüketicilere çıkardıkları uygun kampanya ve bu alanda yaptığı çalışmalar Android’in akıllı telefon pazarında hızla yükselmesini tetikliyor. Fakat tablet için bu durum bire bir geçerli değil. Operatörler henüz tablet savaşında aktif olarak yer almıyorlar.
  • Geçtiğmiz günlerde yayınladığımız bir yazımızda da bahsettiğimiz gibi hala Android Honeycomb’ 3.x ‘in tüm Android’ler içerisindeki oranı %0.9. Bu kadar çok üretici tarafından desteklenmesine rağmen Honeycomb istenen kullanım rakamlarına ulaşmış değil.
  • Tablet pazarında fiyat çok önemli bir dinamik. Apple’in 499$’ luk agresif fiyatı piyasadaki dağılımı ve satışları çok etkiliyor. Android tablet’lerin aynen telefon fiyatlarında olduğu gibi bu fiyatın altında bir fiyat ile satılması gerekiyor. Apple’in tabi ki yüksek hacimli üretim ve alım  kapasitesine bağlı olarak diğer üreticilerin bu fiyat’ların altına inmesi biraz zor görünüyor.
  • Honeycomb’da şu anda 3 versiyon var. Honeycomb 3.0, 3.1 ve 3.2 (yeni çıktı). Bir an evvel Google’ın deneyimi çok iyileştirip,  kararlı (stable) bir Honeycomb versiyonu çıkarması gerekiyor.
  • Apple’ın yaşattığı deneyim konusundaki başarısı gerçekten bir kaç adım önde şu anda. Her anlamda deneyimden bahsediyoruz,  Apple shop’ta yaşadığınız ürün satınalma deneyiminden, AppStore kullanımı ve iPad’in kendi cihaz ve yazılımı ile yaşattığı deneyime kadar.

Biz tabletlerin geleceğin trendi olduğunu ve gerçekten PC ve Laptop’ların tahtını ciddi anlamda salladığını düşünüyoruz. Hele eğitim, sağlık ve otomotiv gibi alanlarda tablet’ler ile yapılacak ve verimliliği artıracak çok iş var. Temennimiz tabiki bir Android Blog’u olarak Android tabletlerin akıllı telefon pazarında olduğu gibi liderliğe yükselmesi fakat bahsettiğimiz kritik sorunların da aşılması gerekiyor.

Peki siz nasıl düşünüyorsunuz bu konuda ? Bize yorum olarak düşüncelerinizi paylaşırsanız mutluluk duyarız.

Sağlıcakla Kalın …

“Tablet Dünyası Nereye Gidiyor ?” için 6 yanıt

Eline sağlık Baran.

Fakat yazında kullandığın “geçmek” kavramını biraz açmak lazım. Android diğerlerini hangi alanlarda geçmiş? Mesela:

* Cihaz sayısında mı ? Öyleyse özellik veya fiyat açısından iPhone muadili cihaz sayısı iPhone’dan ne kadar fazla?
* Uygulama sayısında mı ? Yoksa uygulama kalitesinde mi?

* Cihaz üreticilerine kazandırdığı para anlamında mı?

* Yoksa yazılım geliştiricilerine kazandırdığı para anlamında mı?

* vs. 🙂

Mustafa Selam,
Burada yazılan bir yazıyı http://iphoneturkey.biz in okuması bile bizim için çok sevindirici 🙂 Rakamlar adet rakamları, özellikle blogta da yazdığımız gibi adetsel anlamda Android tablanlı mobil cihazların sayısı Apple Iphone’u Kuzey Amerika ve tüm dünyada geçti. Kastettiğimiz buydu fakat tabletler için durum dediğimiz gibi farklı. Bir çok parametre var.

Elinize sağlık. Her ne kadar bahsi geçen konular doğru olsa da benim şahsi görüşüm sorunun daha farklı iki noktaya kilitlenmesinde…
Biz Yazilim geliştiriciler için en önemli faktör geliştirilen platformun sunduğu API veya SDK seçenekleridir.
Andırır dunyasına baktığımızda karşımıza aslında birden fazla SDK çıkıyor. Çünkü GALAXY TAB için yaptığınız uygulama MOTOROLA XOOM için çalışmayacak, dolayısı ile bütün kodu vTekrar revize etmek gerekecek.

Sektôrdeki bir çok firma geliştirmeleri operatör gibi müşterileri için yapıyor. Onlarda yazılımı her tablet cihazda çalışır görmek istiyor. Bu aynı zamanda birden fazla değişik çözünürlük için de tasarımcının calışması anlamına geliyor.

Maliyetler süreçler ve geri dönüşü bu kadar dengesiz bir platforma ancak bir veya birkaç is için girenler is var sanacaktır. Bu sorunlar giderilmediği sürece bence platform büyümeyecek hatta daha kötüye gidecek.

Özetle temel sorun cihazların çeşitliliği ve maalesef farklı çözünürlükler gibi görünüyor…

Saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir