Kategoriler
Genel

Tablet Dünyasında Yeni Bir Oyuncu : Blackberyy Playbook

Tablet dünyasındaki savaşları daha önceki yazılarımızda sizlerle paylaşmıştık. ipad ile başlayan tablet dünyasında %84 ile pazar lideri olan Apple’in ardından, Samsung, Motorola, HTC, Toshiba Android 3.0 Honeycomb tabletleri ile piyasaya girdiler. Geçtiğimiz Eylül ayında duyurusu yapılan RIM Playbook ise 19 Nisan’da Amerika’da 499$‘ lık satış fiyatı ile görücüye çıkıyor. Sizler için toparladığımız bilgiler ile Playbook’u biraz tanıyalım.

Playbook şık form faktörü ile dikkat çekici bir tablet. 425gr’lık ağırlığı ile oldukça hafif olan Playbook QNX işletim sistemi ile birlikte geliyor. 7″ boyutunda olan tablet, Samsung Galayxy Tablet ile aynı boyutlarda ve 1024×600 çözünürlüğe sahip. Hatırlarsanız iPad2 lansmanında Steve Jobs 7″ tabletler için “Akıllı telefon olamayacak kadar büyük, tablet olamayacak kadar  da küçük” diye dalga geçmişti 🙂 Fakat bir Samsung Galaxy Tab kullanıcısı olarak 7″ tabletin Steve Jobs’ın dediği kadar da kullanışsız olmadığını biliyoruz. Yatay(landscape) kullanımda oldukça başarılı ve ergonomik açıdan ipad’den daha iyi olduğunu düşünüyoruz. El yormuyor.

Gerçek Playbook ile test edemesekte internet’teki videolardan gördüğümüz kadarı ile UI tasarımı oldukça başarılı ve kullanımı kolay. Multi-tasking destekleyen tabletde uygulamalar arasındaki geçişte oldukça başarılı.

BB AppWorld ile birlikte gelen Playbook’ta 3000’den fazla tablet uygulaması gelecek. Bu bir tablet lansmanı için oldukça güzel bir sayı. Ayrıca Adobe Flash 10.2 destekli olan tablette Docs to Go  (Ofis Uygulamaları) ve Need For Speed gibi uygulamalar ön yüklü olarak geliyor. Bu güzel özelliklerin yanında bizim için çok garip gelen bir eksiklik var Playbook’ta. BB RIM,  BB Messenger ve e-mail uygulaması ile pazara girmiş ve büyük başarı yakalamıştı. Fakat Playbook’ta BB Messenger ve BB e-posta uygualamasını tek başına kullanamıyorsunuz!  Ancak bir BB mobil cihaz ile bridge modda bağlantı kullandıktan sonra kullanabiliyorsunuz. Aşağıdaki video’da nasıl kullanılacağına ilişkin bir video var. Tabi daha önce size duyurduğumuz şekilde, Playbook’ta bir Android App Player ile tüm android uygulamaları sorunsuz çalışabilecek. Bu da teorik olarak 200.000 Android uygulamasının yüklenebileceği anlamına geliyor. Fakat Android uygulamalar da yine AppWorld’den yüklenebilecek.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ekQNkl6gAOE]

Bütün bu özelliklerin yanında Playbook’ta şu özellikler var :

  • Ön ve Arka Optik Kamera
  • HDMI portu
  • Sadece WiFi network bağlantısı (Lansmanda LTE yada 3G Wireless Bağlantı olmayacak)
  • 1080P Video Desteği

Şimdilik elimizdeki veriler bu kadar.

Sağlıcakla kalın..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir